LANDSCHAP & ARCHITECTUUR

Met regelmaat maak ik verhalen in de natuur. Naast zelf geïnitieerde journalistieke projecten, maak ik ook verhalen in opdracht van bijvoorbeeld waterschappen, natuurorganisaties maar ook bouworganisaties met het oog op een duurzame toekomst.

Thema’s zijn oa: gebiedsontwikkeling, natuurbehoud, biodiversiteit, klimaatneutraal bouwen, ecologisch bouwen, natuurcompensatie, natuurgebieden, infranatuur, duurzaamheid.

“Hoe kunnen we fietsers een gevoel van veiligheid geven in de 600 meter lange donkere fietstunnel?

Met deze vraag begon mijn zoektocht door het Polderlandschap van de Haarlemmermeer. Tussen de prachtige natuur- en recreatiegebieden, weidse luchten, waterwegen en (wind)molens ging ik op zoek naar lijnen, vormen en verbindingen. Ik ontdekte de schoonheid van de Haarlemmermeer en legde ze vast in ruim 20 fotoseries van elk 3 beelden. 

Meer zien over het project POLDERZICHT? Kijk dan hier!

In opdracht van Schiphol bracht ik het nieuwe gedeelte van de parkeergarage P3 in beeld. Door de uitbreiding van de P3 Lang Parkeren parkeergarage stijgt het aantal overdekte parkeerplekken van 2.650 naar meer dan 5.000. Duurzaamheid heeft een belangrijke rol gespeeld bij de aanbouw. Zo worden er op het dak 6.000 zonnepanelen geplaatst. De zonnestroom wordt deels gebruikt voor de energie die de parkeergarage verbruikt, onder andere voor de elektrische laadpalen en de LED-verlichting in de garage. De opgewekte energie wordt ook gebruikt voor andere parkeerfaciliteiten op Schiphol.
Natuurbruggen
Door de natuurbruggen Zandpoort, Duinpoort en Zeepoort is een aaneengesloten natuurgebied van meer dan zevenduizend hectare ontstaan; uniek voor Europa. Zo is de versnippering ongedaan gemaakt die de aanleg van wegen en een spoorlijn had veroorzaakt.
En de bruggen nodigen mensen uit met de fiets of met het openbaar vervoer te gaan, vanwege de mooie vormgeving. Vooral de Zeepoort is een echte eyecatcher! De bruggen zorgen ervoor dat wij ons kunnen verplaatsen, recreëren en wonen met zo min mogelijk overlast voor dieren. Ze geven planten en dieren, zoals de ree, wezel, hazelworm, zandhagedis en allerlei vlindersoorten, hun leefgebied weer terug.”
Natuur en avontuur
 ‘De Wilde Tuin’, één van de woningbouw projecten in Parijsch. Een nieuwe wijk nabij het waterrijke natuurlandschap van Culemborg. Hier op de foto zie je Het Atelier, een informatiecentrum waar nieuwe woonconcepten ontstaan en toekomstige bewoners van de nieuwe woonwijk Parijsch in Culemborg elkaar alvast ontmoeten. ‘Avontuurlijk en ongerept ruim wonen, net buiten de stad.’ Dat is waar de nieuwe woonwijk voor staat. ⠀
Herontwikkeling in het groene Hilversum
Op een historische plek in het groene Hilversum verrijst een nieuwe, gevarieerde woonwijk met ruim 370 woningen: Villa Industria. Van trendy appartementen tot vrijstaande villa’s, voor singles, jonge gezinnen tot vijftigplussers.

Bouwen aan meer biodiversiteit

Droge voeten
Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt en tegelijkertijd daalt de bodem. Door deze ontwikkelingen regent het vaker en harder en neemt de kans op overstroming toe. Eén van de meest risicovolle gebieden is Noord-Holland. Met diverse maatregelen worden overstromingen voorkomen en gevolgen beperkt om ook in de toekomst droge voeten te houden. Want leven onder zeeniveau is minder logisch dan je denkt.