Beeldcolumn #3

BEELDCOLUMN #2 PAASVUUR
Martine Krekelaar

In deze beeldcolumn een foto van het paasvuur in Noord-Sleen (Drenthe), het dorp waar ik ben opgegroeid. Een mooi voorbeeld van het verhaal achter de foto, dat ik graag met jullie deel.

Het paasvuur is een eeuwenoude dorpstraditie om te vieren dat de winter voorbij is. Om kwade geesten en ziektes te verdrijven. Een voorjaarsvuur dat akker, mens en dier vruchtbaarheid moest geven. Een offer aan de godin van de lente: Ostara.

Met het roet van verbrande stokken vegen de jongens zwarte vegen op de wangen van de meisjes. Dit laatste gebeurt nog steeds, maar tegenwoordig is het paasvuur vooral een wedstrijd tussen onderlinge dorpen om de mooiste paasbult te bouwen. Een wedstrijd met strenge regels en een deskundige jury.

In de weken voorafgaand aan Pasen, wordt de paasbult opgebouwd door een groepje jongeren uit het dorp. Dorpsbewoners brengen hun snoeihout naar de paasbult, aan de rand van het dorp.

De bouwers zijn dag en nacht bezig om het paasvuur zo hoog en netjes mogelijk op te bouwen. Vanuit de oude traditie staat er naast de paasbult een hoge paal met daar bovenop een teerton. Door met brandende bezems te gooien werd dan geprobeerd de teerton in brand te steken. Tegenwoordig wordt in Noord-Sleen op Paasmaandag de bult aangestoken met benzine. Het is ieder jaar weer een spannend dorpsfeest voor jong en oud.

Wil je de volgende beeldcolumn niet missen? Volg mij dan via social media!
Martine Krekelaar | Fotografie & Beeldcommunicatie

error: Alle afbeeldingen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Voor het gebruik ervan kunt u contact opnemen met Martine Krekelaar.