Beeldcolumn #1


BEELDCOLUMN #1 BANKSY
Martine Krekelaar

In dit beeld, genaamd ‘Napalm’ (2004), zet de Britse kunstenaar Banksy drie iconische beelden naast elkaar waarmee hij een nieuw beeld creëert met een duidelijk statement. Ik heb dit beeld als uitgangspunt en inspiratie gekozen voor mijn eerste beeldcolumn van 2017.

Wat je meteen ziet en denk ik ook herkent, is het meisje in dit beeld. Ze komt uit een oude, maar vooral heel iconische foto, die bekend is als het Napalm meisje. De foto is gemaakt door Nick Ut in 1972 tijdens de oorlog in Vietnam. Banksy confronteert ons in dit beeld met het grote contrast wat ontstaat doordat de twee bekende Amerikaanse cultuuriconen (Mickey Mouse en Ronald McDonald) naast het Napalm meisje wordt geplaatst en haar bij de hand nemen.

Het nieuw gecreëerde beeld van Banksy is zijn reactie op de problematiek in de wereld. Het is een aanval op de consumptiemaatschappij en hij wijst ons erop hoe consumentisme de bevolking blind maakt voor belangrijkere zaken. Doordat hij in dit beeld goed en kwaad tegenover elkaar zet, vertegenwoordigen de herkenbare symbolen niet langer geluk en onschuld.

Een heel confronterend en provocerend beeld, dat ons aan het denken zet en waarmee Banksy een duidelijk visueel statement neerzet. Tegelijkertijd vind ik dit werk van Banksy een mooi voorbeeld van onze hedendaagse beeldcultuur. Het Napalm meisje is een icoonfoto en behoort tot ons collectieve geheugen.

Wil je de volgende beeldcolumn niet missen? Volg mij dan via social media!

Martine Krekelaar | Fotografie & Beeldcommunicatie

error: Alle afbeeldingen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Voor het gebruik ervan kunt u contact opnemen met Martine Krekelaar.