Uitnodigende verbinding

Eén van de redenen waarom ik in Haarlem kwam wonen, is dat je zo op de fiets naar het strand kan. Misschien nog wel mooier is het duingebied van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar je dan doorheen komt. Op de hoge duintoppen kijk je uit over de voortdurend veranderende duinlandschappen en de zee. Het weidse uitzicht, de Hollandse luchten en de heerlijke zeelucht, ik kan er geen genoeg van krijgen!

De bruggen die de verbinding tussen stad en natuur mogelijk maken, zijn voor mij een perfect voorbeeld van een gezonde leefomgeving. Door de natuurbruggen Zandpoort, Duinpoort en Zeepoort is een aaneengesloten natuurgebied van meer dan zevenduizend hectare ontstaan; uniek voor Europa. Zo is de versnippering ongedaan gemaakt die de aanleg van wegen en een spoorlijn had veroorzaakt.

Natuurbruggen

En de bruggen nodigen mensen uit met de fiets of met het openbaar vervoer te gaan, vanwege de mooie vormgeving. Vooral de Zeepoort is een echte eyecatcher! De bruggen zorgen ervoor dat wij ons kunnen verplaatsen, recreëren en wonen met zo min mogelijk overlast voor dieren. Ze geven planten en dieren, zoals de ree, wezel, hazelworm, zandhagedis en allerlei vlindersoorten, hun leefgebied weer terug.”

Deze brug is ontworpen door Wurck en gebouwd door BallastNedam.